unilayer
gizemci
Mesaj Sayısı : 186 Yaş : 38 Nerden : konya Personalized field : Personalized field : takım : Personalized field : ülke : Personalized field : burçlar : Personalized field : WİNKS : Personalized field : puan : 1 Reputation : 3 Kayıt tarihi : 18/02/08
uyarılar: (80/80)
| Konu: SAYIŞMA TEKERLEMELERİ 24/2/2008, 20:53 | |
| Grup veya takım oyunlarında yönetici olan ya da takıma karşı tek başına karşı koyan oyunculara "ebe" denir. İkiden fazla oyuncunun yer aldığı oyunlara başlamadan önce ebe seçimi yapılır. Bunun için de "sayışma" denen tekerlemeler söylenir. Bu yolla oyundaki "ebe" belirlenir. Oyuncular, bu tekerlemeler söylenerek tek tek sayışma dışında bırakılır. En son kalan oyuncu da "ebe" olur.
Oyun için gruplaşma, takım oluşturma ve oyunu yönetecek birinin ortaya çıkması oyun kurallarını uygulama bakımından çok önemlidir. Bu nedenle grupların ve takımların ayrımı da çoğu kez "sayışma tekerlemeleri" ile yapılır.
Bu bölümde çeşitli yörelerimizden derlenmiş sayışma tekerlemelerinin en güzel örneklerini bulacaksınız. Umuyoruz ki oyunlarınız bu tekerlemelerle daha zevkli geçecektir.
Oooo!.. Portakalı soydum Başucuma koydum Ben bir yalan uydurdum Duma duma dum Kırmızı mum Dolapta pekmez Yala yala bitmez Ayşecik cik cik cik Fatmacık cık cık cık Sen bu oyundan çık
Oooo!.. İğne miğne ucu düğme Filfilince kuşdilince Horoz öttü, tavuk tepti Bülbül kızı selam etti Selamına dua etti Al çık, bal çık Sana dedim, sen çık...
Oooo!.. İğne battı, canımı yaktı Tombul kuş Arabaya koş Arabanın tekeri İstanbul'un şekeri Hap hup, altın top Bundan başka o-yun yok.
Oooo!.. Çift sıra olalım Eşimizi bulalım Topu atıp havaya Ebemizi vuralım...
Oooo!.. Seçene meçene Bakma gelip geçene Oyun için en iyi Ebeyi biz seçene...
Elim elim epelek Elden çıkan topalak Topalağın yarısı Yedi koyun derisi II il ılgıdı Ilgıdıdan kalgıdı Şu oturan kuş mudur Kanadı gümüş müdür Çek şunu, çıkar şunu Kazanalım oyunu
Oooo!.. Bir elmayı pulladım İsparta'ya yolladım İsparta'nın gülleri Ne güzeldir elleri Al-çık, bul-çık Gel sen çık
Oooo!.. Bağa girdim Üzüm kestim Bağ bizim Bahçe bizim Bu oyunda e-be kim?
Çimdik çimdik makarna Doldursana tabağa Tabağımdan yiyenler Hemen geçsin ortaya Dama çıktım Çalı kestim Bir alaca yılan gördüm Yılan bizim nemiz olur? Sokaklar da temiz olur Al çık bal çık Sana dedim sen çık.
Oooo!.. Piti piti Karemela sepeti Terazi lastik Cimnastik...
Leylek leylek havada Yumurtası tavada Söyle gelsin ot yesin Ot yemezse et yesin E-be-mi-zi tez seçsin...
Oooo!.. Üç deve gördüm Birisine bindim Ablama gittim Ablam pilav pişirmiş İçine sıçan düşürmüş Vallahi yemem Billahi yemem O dolaptan ne çıkar Sırma saçlı yar çıkar Sırma saçı öreyim Ali Bey'e vereyim Ali Bey hasta Çorbası tasta Püsküllü mavi İnadına kavi... Teke teke tekerim Hani benim şekerim Akşam babam gelecek Bana para verecek Sona kaldın Sen çık...
Oooo!.. Eveleme geveleme Devekuşu kovalama Çengi çember Miski amber Tazi tuzi Ortaya çıksın Peri kızı
Bir, iki, üç, dört Hanım kız eteğini ört Beş, altı, yedi, sekiz Çalışkanız hepimiz Dokuz, on Güvercinim ortaya kon.
Bingo bingi Nerde yedin Ispanaklı böreği Annen seni tutarsa Kulağını burarsa Bulacağız ebeyi
Oooo!.. Ayşe Hanım'in keçileri Kişne kişne kişniyor Arpa saman istiyor Arpa saman yok Kilimcide çok Kilimci kilim dokur İçinde bülbül şakır O bülbül benim olsa İki kardeşim olsa Biri ay biri yıldız Biri oğlan biri kız Allı ballı kiraz Bana gel biraz Kiraz vakti geçti Eşim seni seçti Oyunun başı Şu çeşmeden su taşı Çeşmenin dibi delik Bana geldi ebelik
Allı ballı kiraz Bana gelsin biraz Kiraz vakti geçti Eşim seni seçti...
Oooo!.. Ahmedi medi Kuyruklu kedi Bir sıçan tuttu Yalamadan yuttu.
Oooo!.. Kim oturdu İt oturdu Yongalandı Yola düştü Senin eşin Bana düştü AÇ KAPIYI BEZİRGÂNBAŞI
Oyuncular içinden iki elebaşı seçilir. Elebaşılar bir kenara çekilerek kendilerine birer isim alırlar. Ancak diğer oyuncular elebaşı olan arkadaşlarının aldıkları isimleri bilmeyeceklerdir. Diyelim ki elebaşlarından birisi "ayva" diğeri "nar" adlarını almış olsun.
"Ayva" ile "nar" karşılıklı durarak elele tutuşurlar ve kollarını kaldırarak bir köprü oluştururlar. Diğer oyuncular bu dizilişi bozmadan aşağıdaki tekerlemeyi söyleyerek köprü altından geçerler:
"Aç kapıyı bezirgânbaşı, bezirgânbaşı..." "Kapı hakkı ne verirsin? Ne verirsin?" "Arkamdaki yadigâr olsun, yadigâr olsun."
Tekerlemede yer alan "Kapı hakkı ne verirsin?" sorusu elebaşılar tarafından sorulmaktadır. Kapı, dizideki ilk oyuncu tarafından açtırılır. Ancak dizinin en arkasında yer alan oyuncu yadigâr edilmiştir. Bunun için en arkada yer alan oyuncu köprü altından geçerken köprü indirilir ve kendisi halkaya alınır. Bu oyuncuya ancak onun duyabileceği bir sesle:
- Ayva mı? Nar mı? diye sorulur.
O da aynı sessizlikte bu isimlerden birini söyler. Hangi ismi söylemişse onun arkasına geçer. Oyuna dizi bitinceye kadar devam edilir. Daha sonra ortaya bir çizgi çekilir. Elebaşılar karşı karşıya geçerler. Birbirlerini çekmeye başlarlar. Hangisi diğerini kendi tarafına çekerse, oyunu o taraf kazanmış olur. YAĞ SATARIM BAL SATARIM
Oyuncular halka şeklinde dizilip otururlar. Aralarından birisi ebe seçilir. Ebenin elinde ucu düğümlü bir mendil vardır. Elindeki mendili gizleyerek halka şeklinde dizilen oyuncuların etrafında dolanır. Bazen mendili bir oyuncunun arkasına bırakıyormuş gibi duraklar. Buna benzer hareketlerle oyuncuları şaşırtmaya çalışır. Oturanlar arkalarına bakamazlar. Ancak elleriyle yeri yoklayabilirler. Ebe olan oyuncu arkadaşlarının etrafında dönerken, bir taraftan da yandaki tekerlemelerden birini söyler.
Birkaç kez bu şekilde dolandıktan sonra elindeki mendili bir oyuncunun arkasına bırakır. Bunu farkeden oyuncu yerinden fırlar ve ebeyi kovalamaya başlar. Eğer kendi yerine oturmadan yetişirse, yerine oturana dek mendille ebenin sırtına vurur. Oyuncu mendili farketmezse, halkayı dolanıp gelen ebe, yerdeki mendili alıp ona vurur. Bu kez arkasındaki mendili farketmeyen bu oyuncu ebe olur.
Oyun böylece devam eder.
Yağ satarım, bal satarım Ustam ölmüş ben satarım Ustamın kürkü sarıdır Satsam on beş liradır Zam-bak, zum-bak Dön arkana iyi bak
Yağ satarım bal satarım Ustam ölmüş ben satarım Alacağına, bulacağına Bir kaşık ayran Yarın sabah bayram.
FIŞ FIŞ KAYIKÇI
Bu oyun iki kişiyle oynanır. Oyuncular oturarak el ele tutuşurlar. Kürek çekiyormuş gibi yaparak birbirlerini çekerler. Bu sırada aşağıdaki tekerlemeyi söylerler:
Fış fış kayıkçı Kayıkçının küreği Hop hop eder yüreği Akşama fincan böreği
Bizim evde et var Bir yaramaz Tekir var Tekir eti yerse Annem beni döverse...
Tekerleme bittiğinde her iki oyuncu da ellerini gözlerine götürerek, ağlama taklidi yaparlar. | |
|